Handgemaakte kaarsenstandaard
Dat zowel de preekstoel als de katheder in onze kerk gesierd worden door een ster, is vast geen nieuws. Dat er sinds zondag een derde ster bij is gekomen wellicht wel. In Ichtus wachtte namelijk al een poosje een prachtige, handgemaakte kaarsenstandaard op het moment van ingebruikname: Eerste Paasdag. We belden onlangs even aan bij de maker, Christiaan Bolijn, voor wat meer achtergrondinformatie. Wat blijkt? De katheder is destijds, in de jaren tachtig, óók door Bolijn gemaakt. Hij vertelt: “Ik was toen ouderling-kerkvoogd. Tijdens een vergadering kwam ter sprake dat we eigenlijk een lessenaar nodig hadden. Wat zou dat kosten? ‘Niks’, zei ik, ‘ik zal het zelf maken.’” En zo gebeurde het dat er op een zondag een prachtige handgemaakte lessenaar op het podium prijkte. Maar wat bleek? De oplettende kerkganger zal het niet ontgaan zijn: de ster staat een slag verkeerd! Bolijn kan er gelukkig om lachen: “Ik had een afdruk van de ster op de preekstoel gekregen van mevrouw Schot. Maar blijkbaar heb ik de tekening gedraaid voor me gelegd.”

Hoe dan ook, het doet niks af van het feit dat er elke zondag een prachtige lessenaar op het podium staat. En sinds zondag dus ook een kaarsenstandaard, gemaakt van massief eikenhout. Bolijn heeft de ster ook dit keer maar weer een draai gegeven. En waarom eigenlijk deze kaarsenstandaard? “Dominee Molenaar hoorde dat ik goed met meubels ben. Hij vroeg me een kaarsenstandaard te maken. Dat wilde ik best doen. Er zit heel veel werk in, maar ik vind het heerlijk om te doen. Ik heb 48 jaar lang meubels gemaakt en ik doe het nog steeds ontzettend graag.” De bedoeling is dat kinderen de kaars naast de standaard aansteken en dat de ouderling van dienst de kaars vervolgens op de standaard zet. En dus heeft Bolijn de hulp ingeroepen van Piet Bogerman. “Piet heeft met de hand een bakje gemaakt aan de standaard, van ijzer, waar de kaars in kan staan. Op een woensdag heb ik hem de bedoeling uitgelegd, vrijdags was het klaar. Zó knap gemaakt.”